Cs, jún. 13, 2024
Bogyiszlói Tájház

Bogyiszló település sokáig sziget volt, minden oldalról víz vette körül. Nem kímélték a tűzvészek, de az árvizek sem. A legnagyobb pusztítást az 1956-os jegesár okozta. Szinte mindent elsodort, romba döntött. Csak néhány épület élte túl a katasztrófát. Tájházunk az egyik, ezen házak közül, mely az 1910-es években épült. A település vezetése ezért tartotta fontosnak, hogy ezt az ingatlant megmentse az utókornak. Az ingatlan másik előnye, hogy a település főutcáján található, tulajdonképpen a központban, „Bikity” részen, ahová a rendezvények többségét is szervezik.

A ház előző, német tulajdonosa az épületet átalakította, bár a tagolását szerencsére megtartotta: tisztaszoba, konyha, hálószoba. Most ez a három helység az, mely enteriőrként berendezve várja az idelátogatókat.

2007-ben nyitotta meg kapuit, mint tájház. A kiállított tárgyak minden egyes darabja a településen élők felajánlásából gyűlt össze. Létrejötte és a belefektetett megannyi munka Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület vezetőjének Streer Tamásnénak, és férjének Streer Tamásnak köszönhető, valamint azon családoknak, akik az otthon fellelhető értékeket - amelyek ma már a kiállítás részét képezik – felajánlották a község számára.

A tájházon a megnyitás óta két ütemben felújítási munkálatokat is végeztek a Kubinyi Ágoston programnak köszönhetően, pl. visszaállították egy archív fotó alapján az eredeti oromzatot, zsalukat, lábazatot.

A település minden év április végén csatlakozik a Tájházak Napja programsorozathoz, mely programok a tájház népszerűsítését hivatottak elősegíteni. A rendezvényen ételkóstolók, tárlatvezetés, vetélkedők, kézműves foglalkozás, játékok várják az ide látogatókat.

 

Elérhetőség:

7132 Bogyiszló, Kossuth u. 29.

Kapcsolat:

E-mail: kultura.asszisztens.bogyiszlo@gmail.com

Telefon: 0670/652-6818

 

Nyitvatartás bejelentkezés alapján.


Belépődíj:

  • Felnőtt: 200 Ft/fő
  • Nyugdíjas és gyermek: 100 Ft/fő
  • Bogyiszlói lakosoknak ingyenes


Bogyiszló Község Önkormányzata a TLA/NEPI2021/603923 számú szerződés alapján 9 393 296 Ft összegű támogatást nyert a  Bogyiszlói Tájház tetőszerkezetének felújítására
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Please insert your API key for mailchimp.

Image