V, júl. 14, 2024
RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL
 
Támogatási szerződés száma: TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00015
Kedvezményezett: Bogyiszló Község Önkormányzata


Kapott támogatás: Eu forrásból 110.236.220 Ft , hazai forrásból:
29.855.943 Ft. A projekt teljes összköltsége: 140.092.163 Ft

 
A pályázat célja a holtág jó karba helyezése, aktív szabadidő eltöltésének megteremtése, a további eutrofizáció és eliszapolódás megakadályozása, part – és árvédelem, valamint a kapcsolódó zöldfelületek esztétikus és funkcionális kialakítása, úgy, hogy a tervezett intenzívebb használat se járjon a holtág környezeti állapotának károsodása.
Fő cél a Duna holtág aktív turizmusra, fürdőzésre való alkalmassá tétele, valamint a kapcsolódó zöldfelületek esztétikus és funkcionális kialakítása.
 
 A Holt-Duna partjára látogató vendégek jelentős számban-jelenleg csak horgászat céljából - a nyári hónapokban jelentősebb. Téli hónapokban a jégkorcsolyázók, hokisok táborában kedvelt a holtág. Jelenleg néhány pad várja látogatókat. Nyilvános mosdó nincs, játszótér nem megfelelő. Újabb játszótéri elemek kialakítása szükségszerűvé vált.
A pályázat keretében tervezett új funkciók a következők:
-           sétaút a tó körül a jelenlegi földút helyenkénti nyomvonal-korrekcióval történő felújításával
-           strand létesítése kiszolgáló építményekkel
-           csónakkikötők létesítése
-           a jelenlegi horgászhelyek rendezése, szabályozása
-           szabadtéri pihenők, tűzrakóhelyek kialakítása
 
Téli sportolási lehetőség biztosítása érdekében a parti padok és pihenőhelyek úgy lesznek kialakítva, hogy télen a korcsolyázók is használni tudják. A fürdési szezonon kívül a horgászok is használhatják a strandot, a padok, pihenőhelyek kialakításánál ezt is figyelembe vételre került.
Projekt végeredménye hozzájárul egy egész évben használható, többfunkciós strandokhoz. A projekt által lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók egész évben kihasználhassák a megvalósuló, különböző elemeket. A pályázó célja, hogy nem csak a fürdésre legyen alkalmas a terület, hanem a nyári szezonon kívül is alternatívát nyújtson az ide látogatóknak a kikacsolódásra. Játszótér, tűzrakó, pihenő és csónak kikötő helyek több korosztály számára sportolási lehetőséget kínál.
 
A tervezési terület Bogyiszló Község belterületén helyezkedik el a következő helyrajzi
számú telkeken: 01, 02/1, 02/2, 02/3, 03, 04, 05/1, 05/2, 0442, 0446, 0206, 53/2, 53/6. (a tervezési terület lehatárolását, védettségeit és tulajdonviszonyait a 01. számú tervlap tartalmazza). A holtág területe (hrsz. 05/2, 0442, 0445) NATURA 2000 terület. A tó déli, község felőli partján (az uralkodó északnyugati széljárásnak megfelelően) a partvonal elsodródásos („elhabolásos”) megrongálódása figyelhető meg. 
A területen jelenleg is többféle funkcióval (horgászat, szabadidős tevékenység, csónakázás) rendelkezik, azonban ezek kiszolgálása nem megfelelő, illetve kiépítetlen, ami használati konfliktusokat, rendezetlen állapotokat eredményez. Tervezés során figyelembe vételre került, hogy a tervezett intenzívebb használat se járjon a holtág környezeti állapotának károsodásával. A terület tervezett állapotát a mellékelt 04. számú helyszínrajz ábrázolja.
A beruházás fő célja a Bogyiszlói Holt-Duna mint természetes fürdőhelynek és vízparti terület infrastruktúrájának a fejlesztése.
 
 
 
 

…………………………………

Bogyiszló Község Önkormányzata

Kedvezményezett

 

P.H.

 

 

Kelt …………………., 2017. év ………… hónap … napján.

 

Image

Please insert your API key for mailchimp.

Image