Cs, jún. 13, 2024
BOGYISZLÓI ÖRÖKSÉGÉRT ÉS JÖVŐ NEMZEDÉKÉÉRT EGYESÜLET

 
Az egyesület 2020 október 1-től alapvető célként a magyar népzenei hagyományok ápolását, a cigány nemzetiségi hagyományok ápolását, hátrányos helyzetű fiatalok támogatását, felzárkóztatását, a Bogyiszlói Zenekar fenntartását, együttműködést hazai és határon túli szervezetekkel tűzte ki.
Célcsoport: Bogyiszló lakosság, kiemelten a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok és azok családjaik. Az egyesületben a működés biztosításához a tagok munkájukkal és tudásukkal járulnak hozzá. Több szakmával és diplomával rendelkező tagunk van az élet minden területéről (kommunikációs szakember, pedagógus, szociális munkás). A tevékenységek megvalósításban az egyesülethez közel álló szakemberek és segítők vesznek részt, akik rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és kompetenciákkal a kitűzött célok érdekében.
Az egyesület folyamatosan segíti a községben működő Bogyiszlói Zenekar és Csillagvár Tanodások napi tevékenységét. A zenekar országosan és nemzetközileg is ismert, híres. Bogyiszló hírét már 50 éve öregbíti. A népzene világában egy adatközlő zenekar, akiknek a muzsikáját a legnevesebb népzenegyűjtők (Lajtha László, Pesovár Ferenc, Martin György, Halmos Béle, Sebő Ferenc...) felvette és kiadványokban megjelenítette. A zenekar prímása, Orsós Kis János a Népművészet Mestere címet is megkapta. Jelenleg családi örökségként az unokák, családtagok viszik tovább. a zenekart Mihalovics Zsolt vezetésével méltón, hisz 2012.ben Megyei Prímadíjat kaptak zene kategóriában, 2020-ban pedig Csokonai Vitéz Mihály-Díjban részesültek a magyar népzene hagyományápolásáért. A zenekari tagok a helyi cigány közösséghez tartoznak. Fontos feladata az egyesületnek a nevéből is adódóan, az örökségének, hagyományának ápolása.
Az egyesület nagy figyelmet fordít a községben működő Csillagvár Tanodára, karöltve a helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal, ahol többségében halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak. A tanoda már 10 éve működik, jelenleg egy pécsi egyesülettel, akivel folyamatosan jó kapcsolatot ápol. Programjaikban: kirándulások, roma nap, télapó-karácsonyi műsor, oktatás, sport stb. segíti a minél színvonalasabb rendezését a jövő nemzedékéért.
Az egyesület célja:
- A magyar népzenei hagyományok ápolása
- A cigány nemzetiségi hagyományok ápolása
- Hátrányos helyzetű fiatalok támogatása, felzárkóztatása.
 
Az egyesület erősíti a magyar népzenei és cigány népzenei hagyományok ápolását, közösségi programokba rendezvények szervezését, lebonyolítását, abban való részvételt. Segíti a népzene iránt érdeklődő gyermekek, fiatalok, valamint a cigány nemzetiséghez tartozó gyermekek, fiatalok felkarolását, támogatását, oktatását, részükre rendezvények, közösségi, kulturális és oktatási programok szervezését, lebonyolítását. Segíti a cigány nemzetiségi kisebbség hagyományainak, kultúrájának, nyelvének ápolását, megismertetését, oktatását. Támogatja a Bogyiszlói Zenekar fenntartását, próbáinak, fellépéseinek lebonyolítását, szervezését, rendezvényekre való felkészülését. Erősíti a kapcsolattartást és együttműködést a cigányság hagyományait ápoló és a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatását végző, támogató szervezetekkel, intézményekkel, támogatókkal, nemzetiségi és helyi önkormányzatokkal.
 
 
Az egyesület elnöke:  Mihalovics Zsolt
Az egyesület székhelye: 7132 Bogyiszló, József A. utca 26.
Az egyesület elérhetősége: 06 30 204 5729

 

Please insert your API key for mailchimp.

Image